Lid worden?        Privacy

 
       

 

Pagina's

Home                                      
Over ons                                
Bestuursberichten                  
Uit de media                            
Documentatie                          
Historisch archief                    
Foto's                                      
 

 Bewonersvereniging Wheredijk
 Vestigingsplaats Purmerend
 KvK nr. 58597131
 NL70 INGB 0006 7898 27

 
 
 
 

Contact

 

Het begrip woonboot        Wonen op het water

Uit de media

Woonark in jachthaven Uitdam: boot of geen boot?

Geplaatst: dinsdag 10 september 2019 (gezinsblad.nl)
UITDAM | De Raad van State zal binnen enkele maanden gaan beslissen of varende woonarken van het type Aqua Viva als vaartuig moeten worden gezien. Een puur juridische kwestie, maar wel met mogelijk grote gevolgen voor Uitdam. Dit bleek maandag tijdens een hoger beroep bij de Raad van State.

Exploitant EuroParcs heeft grote plannen met de Aqua Viva in jachthaven Uitdam. Het geldende bestemmingsplan laat meer dan 500 ligplaatsen toe. Voor vaartuigen welteverstaan. Maar volgens de gemeente Waterland is de Aqua Viva niet primair bedoeld als vaartuig. "De Aqua Viva is eerder bedoeld om te functioneren als een recreatiewoning op het water, dan als vaartuig", zegt de advocate van de gemeente. En op zoveel bijkomende recreatiewoningen zitten de gemeente en de Dorpsraad Uitdam niet te wachten. Dat leidt volgens een woordvoerder van de Dorpsraad tot veel extra 'bewoners' en grote verkeersdrukte in het dorp.

Toch bezwoeren de woordvoerders van EuroParcs dat de Aqua Viva een vaartuig is. "Het concept is dat ze van de ene naar de andere jachthaven varen. De verwachting is dat dit zeker in de zomer vrijwel dagelijks zal gebeuren." Maar dat is zeer de vraag. "De Aqua Viva is volgens zijn bouwer geschikt om te verplaatsen", zegt een woordvoerder van de Dorpsraad. "Maar al bij geringe wind zal hij al niet meer kunnen varen." De golfslag op het Markermeer is volgens hem ook een probleem. Bovendien zal het besturen van het vaartuig heel lastig zijn, omdat dat gebeurt vanuit de slaapkamer aan de voorkant. Zicht naar achteren is alleen mogelijk met spiegels.

"Deze boot heeft zijn uiterlijk niet mee", aldus de advocate van EuroParcs. Vanwege onbekendheid met dit type wordt hij nu tegengehouden door de gemeente. Hij zou niet de kans hebben gekregen om te laten zien dat hij kan varen. De Aqua Viva heeft enige tijd in de jachthaven in Uitdam gelegen, maar moest op last van de gemeente worden verwijderd, omdat het om een recreatiewoning zou gaan. Overigens voer het vaartuig toen niet op eigen kracht weg. Het moest worden weggesleept.

De voorzitter van de Raad kondigde maandag aan dat de uitspraak in deze zaak wel enige tijd zal nemen. Het oordeel van de Raad is namelijk ook juridisch van belang voor andere komende zaken over woonverblijven die kunnen varen.


Vrouw overleeft hachelijk avontuur op dak van brandende woonboot

Geplaatst: Vrijdag 9 augustus 2019 (ad.nl)
KRIMPEN AAN DE IJSSEL | Een vrouw heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Krimpen aan den IJssel benauwde momenten beleefd op het dak van een brandende woonboot. Ze kon daar niet vanaf komen vanwege het om zich heen grijpende vuur. Agenten hielpen haar met een ladder uit hun dienstauto van het dak af te komen.

De hulpdiensten kregen tegen middernacht een melding van een grote brand aan de Stormpolderdijk. De brand was ontstaan in een schuur en sloeg in recordtempo over naar de woonboot, waar de vlammen al uit het dak en raam sloegen toen de politie arriveerde. Nadat de vrouw in veiligheid was gebracht, begon de brandweer met het blussen van de woonboot. De spuitgasten kregen daarbij hulp van een schipper, die vanaf een bijboot het vuur vanaf het water bluste.

Tegen drieŽn konden de hulpdiensten naar huis. De schade is groot, maar de woonboot hoeft volgens de politie nog niet helemaal als verloren te worden beschouwen. Niemand raakte gewond. 
 

 
       
   

© BVW                Disclaimer