Lid worden?        Privacy

 
       

 

Pagina's

Home                                      
Over ons                                
Bestuursberichten                  
Uit de media                            
Documentatie                          
Historisch archief                    
Foto's                                      
 

 Bewonersvereniging Wheredijk
 Vestigingsplaats Purmerend
 KvK nr. 58597131
 NL70 INGB 0006 7898 27

 
 
 
 

Contact

 

Het begrip woonboot        Wonen op het water

Uit de media

Nieuw dagelijks bestuur Hoogheemraadschap benoemd

Geplaatst: zaterdag 11 mei 2019 (www.gezinsblad.nl)
HEERHUGOWAARD | Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft woensdagavond het nieuwe dagelijks bestuur benoemd. Rob Veenman en Klazien Hartog (Groen, Water & Land), Marjan Leijen (PvdA), Ruud Maarschall (Water Natuurlijk) en Siem Jan Schenk (Geborgde zetels) zijn de hoogheemraden voor de komende vier jaar. Met twee nieuwe hoogheemraden (Hartog en Leijen) naast drie terugkerende, krijgen vernieuwing én continuïteit bij het hoogheemraadschap vorm.

Na de waterschapsverkiezingen van 20 maart jl. nam de lijsttrekker van de grootste partij, Rob Veenman (Groen, Water & Land), het initiatief om een nieuw dagelijks bestuur te formeren. Gisteren stemde het algemeen bestuur in met zijn voorstel voor de nieuwe hoogheemraden. Samen met de dijkgraaf vormen de hoogheemraden voor de komende vier jaar het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap. Ook ondersteunden gisteravond de partijen unaniem het collegeprogramma 'Samen werken aan de toekomst'.

PORTEFEUILLEVERDELING Rob Veenman (Groen, Water & Land) – Waterveiligheid en wegen; Klazien Hartog (Groen, Water & Land) – Integraal waterbeheer (stedelijk gebied) en cultureel erfgoed; Marjan Leijen (PvdA) – Waterketen; Ruud Maarschall (Water Natuurlijk) – Middelen, duurzaamheid, innovatie en participatie; Siem Jan Schenk (Ongebouwd) – Integraal waterbeheer (landelijk gebied).

COLLEGEPROGRAMMA Rob Veenman is blij dat het collegeprogramma getiteld 'Samen werken aan de toekomst' in samenspraak met alle fracties tot stand is gekomen. Het collegeprogramma beschrijft op hoofdlijnen waar het dagelijks bestuur zich de komende bestuursperiode voor gaat inzetten. "Ons collegeprogramma is ambitieus en samenwerking staat centraal," aldus Rob Veenman. "Het collegeprogramma zet het hoogheemraadschap nadrukkelijk middenin het hier en nu, met de blik op de toekomst en met respect voor het verleden. Het hoogheemraadschap kijkt hierbij naar een drietal aspecten: het klimaat, technologie en maatschappelijke ontwikkelingen. Het klimaat verandert, waardoor het werk van het hoogheemraadschap nog belangrijker wordt. Om de uitdagingen het hoofd te bieden, kunnen technologische ontwikkelingen kunnen ons daarbij helpen. Vanwege belangrijker wordende rol van het hoogheemraadschap zullen we ook steeds meer gevraagd worden breed maatschappelijk te functioneren, samenwerkend aan de toekomst van Hollands Noorderkwartier."

Het complete collegeprogramma leest u hier 


PvdA-prominent vreest huis kwijt te raken aan stadsvernieuwing: ‘Dag zeggen tegen onze woonark? Mooi niet'

Geplaatst: woensdag 8 mei 2019 (Algemeen Dagblad)
DEN HAAG
| “ Ik ben als politicus vóór goede fietspaden én voor het bouwen van huizen bij stations. Maar zo had ik het niet voor ogen." Aan het woord is PvdA-politicus Willem Minderhout. Hij vreest zijn woonboot te verliezen door nieuwbouwplannen.

Met zijn partner Sophie woont Minderhout in een prachtige blauwe woonark in de Trekvliet. Vlak achter de spoorbrug zitten hij en zijn partner in de zomer op hun drijvend terras, in een zee van groen, met om hen heen nog een stuk of tien woonboten. Aan de overkant de monumentale gebouwen van voorheen het Haagse gasbedrijf. Het is een idylle, zo midden in de stad.

“Een droom, dat wisten we meteen toen we de advertentie zagen waarin de woonark te koop werd aangeboden”, haalt de 59-jarige politicus en hbo-docent herinneringen op aan 2015, het jaar waarin ze hun drijvende paleisje kochten. In hun vrije tijd knapten ze de boot op. Er werd geschilderd en er kwam een mooi tuinhekje op de kade. Het terras aan de waterkant staat vol bloemen. “Als hier in de zomer rondvaartboten langskomen, hoor je in elke boot wel iemand ‘ooh’ of ‘aah’, zeggen”, vertelt Minderhout.

Naast hun boot is een stalen voetgangersbrug. Een steile trap leidt naar een met strenge donkergroene bogen overspannen oversteek richting het Trekvlietplein, naar de monumentale gasfabriek. Daar zit nu de Haagse Milieu Service in. “Nou, in de zomer hangt soms het hele Stayokay hostel op de brug.”

Vorig jaar werden de bootbewoners ineens uitgenodigd om met de gemeente te praten over een brug. Niet deze stalen brug, maar een fietsbrug. Toen Minderhout op de tekening keek schrok hij: “Die brug was recht boven onze boot voorzien”. Daar gaat alle duurzame energie die de 27 zonnepanelen op zijn dak opwekken – jaarlijks goed voor 30 procent meer stroom dan het stel aan boord gebruikt – en daar gaat de rust, dacht Minderhout.

Werkbezoek
Het is eerder wrang dan ironisch. Juist dit Statenlid ging de afgelopen jaren overal in de provincie op bezoek bij burgers die te maken krijgen met provinciale bouwplannen. En nu ligt zijn woonboot dwars op de route van een ‘velostrada’, een fietssnelweg van station Hollands Spoor helemaal naar Leiden. “Ik heb toen we hier kwamen wonen alles in de omgeving onderzocht en concludeerde dat juist dit stukje buiten schot zou blijven in alle nieuwbouwplannen.” Behalve dan dat uit spiegelglas opgetrokken kantoorgebouw voor de ark. Dat zou ooit eens weggaan. Nu blijkt er een heel breed gebouw te komen van zeven verdiepingen, met daarboven niet één, maar twee woontorens. Van 150 en 170 meter hoog. “De Domtoren is 112 meter.”

Willem Minderhout spreekt vandaag in bij de gemeenteraad. Niet omdat hij tegen een fietsbrug is, want die kan prima direct aan de spoorbrug worden gebouwd. “‘Dan kan er ook een helling naartoe worden aangelegd, zodat het niet te steil wordt voor fietsers.” Een buurman heeft dat ontwerp al gefotoshopt voor de raadsleden. Het is ook niet zo dat hij pertinent tegen nieuwbouw tegenover zijn huis is. “Al zullen we door die twee kanjers geen zon meer hebben.” Maar dat is niet wat hem het meest steekt. “Dat is dat niemand zegt waar we nu écht aan toe zijn.”

Gasfabriek
Toen wethouder Van Asten op uitnodiging van de buurt een kijkje kwam nemen, werd met geen woord gerept over het verdwijnen van de ligplaatsen. “Er zou hooguit wat verschoven gaan worden.” Maar toen kreeg de politicus weer een nieuwe ruimtelijke notitie onder ogen. “Dat ging over de Binck Stap Sprong.” Daarin staat dat aan de overkant van het water, op het monumentale pleintje voor de gasfabriek, ‘de oude en de nieuwe stad elkaar ontmoeten’. Op de bijbehorende kaartjes was geen woonboot meer te bekennen.

Minderhout las genoeg van dit soort planologische notities om een oordeel te kunnen vellen. “We zijn weg.” Maar dat wordt door de gemeente nu weer met klem ontkracht. “Maar dat moet de wethouder vandaag maar eens uitspreken.”

Op een artist impression die de buurvrouw stuurde is niet alleen een kale betonnen brug te zien, maar ook een oever die bestaat uit een betonnen trap van tientallen meters lang. Precies op de plek van zijn woonboot. Als politicus die druk aan het lobbyen is over zijn achtertuin houdt Minderhout zich in. Maar Sophie doet niet geheimzinnig over hoe de rest van de buurt er over denkt. “Dit gaat niet gebeuren.”


Bijzondere woonark meert aan in Haarlem: duurzaam én een lust voor het oog

Geplaatst: vrijdag 19 april 2019 (www.nhnieuws.nl)
HAARLEM | Waar steeds meer eigenaren van 'gewone' huizen voor duurzaam wonen gaan, doet de familie Mante dat op hún manier. Niet aan de wal, maar op het water. De extreem duurzame woonark die ze hebben laten bouwen, kwam onlangs aan in Haarlem.

"Wat deze woonark zo duurzaam maakt, is het feit dat er een warmtepomp in de bodem zit. Die zorgt voor de verwarming", leggen de kersverse eigenaren Aert en Saskia Mante voor de camera van NH Nieuws uit. "Verder hebben we zonnepanelen op het dak. En we zijn gasloos."

Duurzaam wonen is niet kosteloos. Architect van de woonark Joeri van Ommeren: "Het is natuurlijk een investering om zo te bouwen. Maar je krijgt er veel voor terug. In principe heb je geen energierekening meer."

Volgens de architect is het mogelijk om op vergelijkbare wijze ook 'gewone' huizen duurzamer te maken: "In woonwijken heb je niet de luxe van een stromende rivier waar je energie uit kan trekken. Daar moet je het natuurlijk op een andere manier doen. Maar in de basis is deze manier van denken de meest geschikte om goede duurzame woningen te maken."
 

 
       
   

© BVW                Disclaimer