Lid worden?        Privacy

 
       

 

Pagina's

Home                                      
Over ons                                
Bestuursberichten                  
Uit de media                            
Documentatie                          
Historisch archief                    
Foto's                                      
 

 Bewonersvereniging Wheredijk
 Vestigingsplaats Purmerend
 KvK nr. 58597131
 NL70 INGB 0006 7898 27

 
 
 
 

Contact

 

Het begrip woonboot        Wonen op het water

Uit de media

Burgemeester Don Bijl: ’Purmerend voorlopig zonder vuurwerkvrije zones’

Noordhollandsdagblad.nl, geplaatst op zaterdag 14 december 2019.:
PURMEREND | Purmerend moet het voorlopig nog doen zonder vuurwerkvrije zones, laat staan dat de hele gemeente tot vuurwerk gebied wordt gebombardeerd. Burgemeester Don Bijl heeft dat bekendgemaakt.

Hij reageert daarmee op de onvermijdelijke vuurwerkdiscussie die elk jaar in de aanloop naar de jaarwisseling de kop opsteekt. Tegenstanders van vuurwerk wijzen op onder meer gevaarlijke toestanden voor hun huisdieren, voorstanders willen dat de traditie om tijdens oud en nieuw vuurwerk af te steken gehandhaafd blijft.

Vooralsnog kunnen liefhebbers van vuurwerk hun gang blijven gaan in Purmerend, aldus burgemeester Bijl. Gemeenten kunnen er weliswaar voor kiezen om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Maar de kosten van de handhaving van die gebieden zijn hoog. Bovendien zijn er in Purmerend geen wijken of buurten die als probleemgebied zijn aan te wijzen, meldt Bijl. ,,Ook is de schade de laatste jaren beduidend afgenomen.’’ Zijn conclusie is dat vuurwerkvrije zones alleen van nut zijn als er voldoende draagvlak is vanuit de bewoners en als er voldoende budget en capaciteit is om het buurtverbod te handhaven.

Ook het volledig vuurwerkvrij verklaren van Purmerend is wat de burgemeester betreft niet verstandig. Hij wijst op problemen die dan kunnen ontstaan: weerstand onder de bevolking, protesten van vuurwerkverkopers, en problemen om te handhaven op het verbod.

Bijl vindt het jammer dat het Rijk niet met landelijk beleid komt, temeer omdat vuurwerk een onderwerp is dat overal speelt. ,,Grosso modo is de helft van de bevolking vóór en de helft tegen. Dit maakt het zoeken naar oplossingen niet eenvoudig.’’ Purmerend kent echter geen grote problemen op vuurwerkgebied, en Bijl ziet daarom voorlopig geen heil in een verbod.
 

 
       
   

© BVW                Disclaimer